De motoriek

Het is helemaal niet leuk om steeds als laatste te zijn bij gym, slordig te schrijven of als het alsmaar niet lukt om een bal te vangen. Het kind wordt er onzeker van. Dan is het goed om uw zoon of dochter bij ons te laten onderzoeken of er sprake is van een achterstand. Oefeningen en adviezen kunnen dan helpen.

Leesbaar schrijven Schrijven is een superknappe handeling met je vingers, hand en arm. Daar kunnen kinderen flink moeite mee hebben. Op een kindvriendelijke manier gaan we aan de slag om stap voor stap te werken naar een leesbaar en ontspannen handschrift. 

Sport Extra  Voor kinderen die moeite hebben met sporten hebben we Sport Extra lessen. Met veel plezier en gezelligheid sporten kinderen in een kleine groep onder begeleiding van een kinderfysiotherapeut en sportleerkracht. Ze leren klimmen in een klimrek, touwzwaaien, de koprol en nog veel meer. Ook goed voor de sociale ontwikkeling van uw kind. 

DCD De letterlijke betekenis hiervan is Developmental Coordination Dysorder. Als kinderen opvallend veel last hebben van hun zwakke motoriek waardoor het de schoolprestaties gaat beinvloeden dan kan deze diagnose helpend zijn. Want dan kan er hulp komen voor het plannen, het schrijven (laptop) en  meer begrip voor het kind bijvoorbeeld waarom hij niet mee kan komen met gym en nog niet kan fietsen. Onze praktijk onderzoekt en coordineert de zorg rond de diagnose DCD.   

Fietsles Al na een paar keer lessen kan een kind bij ons zelfstandig fietsen. We doen het stap voor stap en nemen de angst weg. Dan lukt het vaak bijna vanzelf.

Spasticiteit, klompvoetjes, vroeggeboorte: vanwege de jarenlange ervaring hebben we kennis en vaardigheden in huis om kinderen met een speciale aandoening of beperking goed te begeleiden.  

Waarvoor naar de kinderfysiotherapeut?

 • onhandigheid bij knutselen, tekenen;
 • slecht leesbaar handschrift;
 • moeite met aan en uitkleden; moeite met netjes eten;
 • slap, weinig spierkracht, altijd hangen;
 • gespannen bewegen, te hoge spierspanning, tenenlopen; 
 • moeite met buiten rennen, springen, fietsen of gymmen;
 • slecht evenwicht;
 • afwijkende stand van voeten en benen, veel struikelen en vallen;
 • het kind heeft geen rechte rug;
 • het kind kan inspanning niet goed volhouden;
 • problemen in de sensorische integratie, waardoor het kind snel overprikkeld is of moeite heeft met concentreren.

Neemt u ook een kijkje bij de praktijkvoorbeelden op deze website. 


Praktijkvoorbeelden

Mijn kind loopt / rent niet zo goed

Het kan u opvallen dat uw kind bijvoorbeeld de voeten naar binnen zet of naar buiten zet of dat het rennen er daardoor anders uitziet. Dit kan te maken hebben met de vorming van de heupen of balansproblemen. Over het algemeen verdwijnt dit tijdens de groei.
Een kinderfysiotherapeutisch onderzoek kan zinvol zijn. Hierbij wordt er gekeken naar de oorzaak van de manier van lopen en rennen, door middel van een ganganalyse. Ook de gewrichten worden onderzocht, de spierkracht en spierleng...

Sport en astma, een goede combinatie?
Eén op de tien kinderen op de basisschool heeft in meer of mindere mate last van astma. Kinderen met astma en hun ouders ondervinden hiervan in het dagelijks leven soms veel hinder. Inmiddels weten we dat meedoen met gym en sport belangrijk is, juist voor kinderen met astma. Maar soms zijn kinderen bang om te sporten of zijn hun ouders geneigd extra beschermend te zijn. Hoe ga je om met de problemen die je tijdens sporten tegenkomt: als je buiten adem raakt ben je dan benauwd? Wanneer kun...

Nieuws

Skully Care, the flat head assistant

Je kind heeft een scheef of afgeplat hoofdje. Wat te doen?Elly is medeontwikkelaar van Skully Care, een meetmethode die de vorm van het hoof...
Lees meer

Corona

We zijn weer volledig open!We hanteren de volgende maatregelen (volgens richtlijn RIVM):Bij ho...
Lees meer

Onrustige of gespannen baby?

Wist u dat onze praktijk gespecialiseerd is in de hulp voor baby's die onrustig zijn? Wat kan er aan de hand zijn vragen ouders zich af. Wij kijke...
Lees meer

Allebedrijvenin