De motoriek

Het is helemaal niet leuk om steeds als laatste te zijn bij gym, slordig te schrijven of als het alsmaar niet lukt om een bal te vangen. Het kind wordt er onzeker van. Dan is het goed om uw zoon of dochter bij ons te laten onderzoeken of er sprake is van een achterstand. Oefeningen en adviezen kunnen dan helpen.

Leesbaar schrijven Schrijven is een superknappe handeling met je vingers, hand en arm. Daar kunnen kinderen flink moeite mee hebben. Op een kindvriendelijke manier gaan we aan de slag om stap voor stap te werken naar een leesbaar en ontspannen handschrift. 

Sport Extra  Voor kinderen die moeite hebben met sporten hebben we Sport Extra lessen. Met veel plezier en gezelligheid sporten kinderen in een kleine groep onder begeleiding van een kinderfysiotherapeut en sportleerkracht. Ze leren klimmen in een klimrek, touwzwaaien, de koprol en nog veel meer. Ook goed voor de sociale ontwikkeling van uw kind. 

DCD De letterlijke betekenis hiervan is Developmental Coordination Dysorder. Als kinderen opvallend veel last hebben van hun zwakke motoriek waardoor het de schoolprestaties gaat beinvloeden dan kan deze diagnose helpend zijn. Want dan kan er hulp komen voor het plannen, het schrijven (laptop) en  meer begrip voor het kind bijvoorbeeld waarom hij niet mee kan komen met gym en nog niet kan fietsen. Onze praktijk onderzoekt en coordineert de zorg rond de diagnose DCD.   

Fietsles Al na een paar keer lessen kan een kind bij ons zelfstandig fietsen. We doen het stap voor stap en nemen de angst weg. Dan lukt het vaak bijna vanzelf.

Spasticiteit, klompvoetjes, vroeggeboorte: vanwege de jarenlange ervaring hebben we kennis en vaardigheden in huis om kinderen met een speciale aandoening of beperking goed te begeleiden.  

Waarvoor naar de kinderfysiotherapeut?

  • onhandigheid bij knutselen, tekenen;
  • slecht leesbaar handschrift;
  • moeite met aan en uitkleden; moeite met netjes eten;
  • slap, weinig spierkracht, altijd hangen;
  • gespannen bewegen, te hoge spierspanning, tenenlopen; 
  • moeite met buiten rennen, springen, fietsen of gymmen;
  • slecht evenwicht;
  • afwijkende stand van voeten en benen, veel struikelen en vallen;
  • het kind heeft geen rechte rug;
  • het kind kan inspanning niet goed volhouden;
  • problemen in de sensorische integratie, waardoor het kind snel overprikkeld is of moeite heeft met concentreren.

Neemt u ook een kijkje bij de praktijkvoorbeelden op deze website. 


Praktijkvoorbeelden

Mijn kind schrijft niet goed leesbaar
Door moeite met de fijne motoriek kan het schrijven, ondanks dat uw kind zijn best doet, niet goed leesbaar zijn. Dat is heel frustrerend voor uw zoon of dochter. Wij hebben veel kennis en ervaring over de motoriek die nodig is voor schrijven. Het onderzoek dat wij doen richt zich op de fijn motorische vaardigheden, de penvatting, maar ook op de visuo-motorische verwerking. We maken een behandelplan en leren uw kind stap voor stap de juiste lettervormen en het losse en verbonden schrift aan.&nbs...

Mijn kind kan nog niet los fietsen

Onze praktijk heeft een stap-voor-stap oefenprogramma om het fietsen aan te leren. Hierbij leert het kind eerst om te balanceren op het zadel voordat het met de voeten op de trappers gaat. Vaak is namelijk de oorzaak van het niet kunnen fietsen gelegen in angst voor de snelheid en voor vallen. Ouders oefenen het fietsen zelf en niet het leren vaartmaken en opvangen met de benen. Een kind dat angstig is kan zo een aversie tegen het leren fietsen krijgen.

We doen zonodig een onderzoek naa...

Nieuws

Gezonde jeugd Zeist

We denken en werken mee aan projecten voor een gezonde jeugd in Zeist. Sinds kort is Zeist een JOGG gemeente, wat betekent dat bewegen en gezond gedra...
Lees meer

Skully Care, the flat head assistant

Je kind heeft een scheef of afgeplat hoofdje. Wat te doen?Elly is medeontwikkelaar van Skully Care, een meetmethode die de vorm van het hoof...
Lees meer

Onrustige of gespannen baby?

Wist u dat onze praktijk gespecialiseerd is in de hulp voor baby's die onrustig zijn? Wat kan er aan de hand zijn vragen ouders zich af. Wij kijke...
Lees meer